Ciobanesc Carpatin – intre MIT si REALITATE

 
Aceasta este o opinie personala si trebuie luata ca atare. Nu are ca scop polemizarea acestei teme – despre ciobanescul carpatin – atata timp cat este o parere subiectiva. Multumim pentru intelegere tuturor celor care nu impartasesc aceste pareri.
 
Este ciobanescul carpatin un catelus bland, vioi, prieten al intregii familii si mai ales al copiilor?
Accepta ciobanescul carpatin pe toti membrii familiei ca stapani?
Iata doar doua intrebari la care doresc sa va raspund ALTFEL decat profesionistii si crescatorii acestei rase.
Ciobanescul carpatin este un caine de paza si nu...un catel de curte. Poate sa fie socializat, sa devina bland si docil cu toti membrii familiei, dar...niciodata procentul nu va fi de suta la suta.
Ciobanescul carpatin, ca majoritatea ciobanestilor, isi alege stapanul iar pe ceilalti membrii...ii tolereaza. Este fals sa spui ca ii accepta pe toti membrii familiei la fel.
Sa lasi propriul copil singur in preajma ciobanescului carpatin mi se pare de-a dreptul iresponsabil. Masculul devine foarte dominant si agresiv chiar si cu stapanul atunci cand prin preajma se afla o catelusa in calduri. Ciobanescul carpatin este un caine destul de mofturos, caruia nu-i place joaca, cu atat mai putin sa fie tras de urechi sau de coada de vre-un micut.
Dar caracteristica principala a ciobanescului carpatin este seriozitatea, care se face remarcata inca de pui.
Este un caine care isi dozeaza foarte mult efortul, nu ai sa-l vezi alergand bezmetic prin curte, doar atunci cand vreun pericol se apropie de domeniul sau.( Pericol in acceptul unui ciobanesc carpatin poate fi si un simplui trecator pasnic, care s-a apropiat prea mult de gard sau copilul vecinului ).
Desi ciobanescul carpatin este un lupoid, o sa gasiti pe piata, chiar si la canise de prestigiu, atat consangvinizari cat si metisari cu molosoizi ( in special ciobanesc mioritic, ciobanesc de bucovina sau caucazian ).
Desi par carpatini autentici, nu sunt. Doar ochii unui specialist va pot ajuta in alegerea dvs., mai ales daca acesti presupusi carpatini au si pedigree – uri.
Este ciobanescul carpatin valoros?
Raspunsul este unul singur: fara indoiala ca da, insa respectand principiile acestei rase: sa nu aiba consangvinizari in arbore, sa nu fie metisat, sa nu fie exagerat de mare sau exagerat de mic, dar mai ales, sa fie un exemplar...echilibrat.
Nu alegeti niciodata dintr-o canisa puiul care vine primul la dvs.: acesta este de regula un catel dominant, care poate deveni pe parcursul vietii sale si agresiv.
Este ciobanescul carpatin un caine usor de intretinut?
Raspunsul meu este: nu. Pentru a avea un caine puternic , sanatos, echilibrat, are nevoie de o altfel de alimentatie decat cea recomandata de specialisti ( granule ) si de asemenea...un altfel de mediu decat cel al unei ograzi de...50 mp.
Ciobanescul carpatin are nevoie de atentie si companie. Cu cat va avea mai multa companie din partea dvs. Cu atat va fi mai bland si mai docil. Pe munte, in compania ciobanilor, devine cainele ideal, insa intr-o ograda tinut intr-un padoc devine o fiara autentica.
Nervii si-i va descarca pe gard, pe care il va roade cu frenezie atunci cand va avea ocazia, daca acesta este din lemn. Aceasta nu arata altceva decat...nervozitatea la care ajunge acest caine...inlantuit. Dimpotriva, un ciobanesc carpatin lasat liber intr-o ograda mare va fi foarte relaxat, aproape nedetectabil.
Ciobanescul carpatin este un caine de traditie? Din ce regiune provine?
Parerile sunt impartite, insa parerea mea este foarte clara: ciobanescul carpatin nu provine dintr-o zona foarte bine delimitata. Acum 60 de ani parintii mei aveau un ciobanesc carpatin superb, pe care l-am cunoscut si eu, in zona judetului Neamt, insa acelasi tip de caine se poate gasi si in zona Brasovului, a Sibiului sau la Suceava si Bistrita Nasaud. Parerea mea este ca a fost folosit atat de ciobanii romani cat si de cei greci, aromani, macedonieni, in transhumantele de-a lungul deceniilor, migrand dintr-o zona in alta.
Este un caine de rasa pura?
Desi are omologari, eu nu-l consider o rasa pura. Este un ciobanesc...intre ciobanesti, cu unele ameliorari aduse de catre crescatori, care au avut o contributie deosebita in schimbarea look – ului acestuia. Ciobanescul carpatin, asa cum il cunosc eu, este foarte asemenator cu cel actual ( gri cu pete albe ) doar ca initial avea culoarea mai mult maronie – spre gri, semanand foarte mult cu lupul romanesc si lupul carpatin si nicidecul cu lupul cenusiu.
 Cat valoreaza un ciobanesc carpatin?
In nici un caz mai putin decat un rotweiler sau ciobanesc german sau belgian.
Este insa un caine care are ca principala caracteristica instinctuala paza si nu alte veleitati canine ( de genul miros – luat urmele, vanatoarea sau dresajul de inalta competitie ).
Catel sau catelusa?
Catelusele sunt mai docile, mai atente si mai ascultatoare.Le recomand familiilor care au copii. Nu tineti insa doua cateluse impreuna, pentru ca veti avea parte de episoade cu razboaie totale.
Principala caracteristica a ciobanescului carpatin?
Este foarte fidel:poate dintre cei mai fideli caiini pe care i-am cunoscut. Isi pune serviciul ca prioritate:chiar daca ii este foame, mai intai va face paza si doar mai apoi...va manca.

Pedigree si cip?

Credeti ca acest caine se pierde usor? Credeti ca un animal trebuie sa aiba un nume sau sa fie un numar?V-am raspuns prin intrebari la care puteti da dvs. raspunsul.

Cel mai bun pedigree este...concursul de imprejurari al vietii cainelui in ograda dvs.si nu concursurile realizate de oameni!

Mihai Hanganu